Friday, 10 January 2014

Tips Bantu Anak Fokus

Saya seperti juga ibu ibu yang lain.  Menghadapi situasi di mana anak anak kurang fokus terutamanya anak lelaki. Sewaktu mengandungkan anak sulung, 16 tahun yang lalu, saya sering mencari dan menambah ilmu tentang parenting.  

Pengetahuan tentang ilmu parenting amat cetek.  Sebab itu saya selalu melaburkan sebahagian wang gaji untuk menghadiri kelas kelas parenting yang diadakan.  Masa tu... tak banyak pilihan seperti sekarang ni.  Anyway, Alhamdulillah begitu percaturan Allah dalam hidup kita.

Ok berbalik pada bagaimana untuk menghadapi anak anak yang KURANG FOKUS? Antara tips yang boleh saya kongsikan di sini ialah :


1.  Sebelum memulakan sebarang aktiviti, BERMAIN atau MEMBACA bersama anak anak, pastikan anak dan juga anda minum segelas air putih/mineral.  hihihi KENAPA AIR PUTIH/MINERAL?Fakta mengatakan, dengan meminum segelas air suam/mineral mampu meningkatkan konsentrasi MINDA!  Ini adalah kerana air yang diminumkan membantu menambah tahap OKSIGEN yang diperlukan oleh OTAK untuk bekerja.


2. LAKUKAN EXERCISE.
  a. Lakukan pergerakan bersilang. Siku kanan kenakan pada lutut kiri dan sebaliknya.  Lakukan 5 - 8 kali
    

      b.  Dulu kami ada katil besi double decker.  Bila mood anak anak down atau diajar berkali kali tapi tak dapat juga, saya minta mereka bergayut pada besi katil bahagian atas. Roll down kepala mereka juga menghasilkan pengaliran darah yang bagus ke bahagian otak. Yeah, they LOVE this activity!

      c. Kalau ada TRAMPOLINE pun sangat BEST!  Biarkan anak anak melompat di atasnya.  It's FUN, MUMMY! Dekat IKEA ada, kann ;)


Aktiviti ini semua anda boleh minta anak anak lakukan SEBELUM seisi membaca/latihan ataupun SEMASA aktiviti membaca/latihan bila nampak mereka seakan hilang FOKUS.

Apabila membaca, pastikan anak TUNJUK dengan JARI, perkataan yang sedang dibaca.  Saya tidak ingat/pasti alasannya.  Lebih kurang... jari telunjuk ini memberikan CONNECTION terus pada bahagian pembangunan OTAK.  In Shaa Allah apabila MEMBACA SAMBIL JARI MENUNJUK PERKATAAN YANG DIBACA, membantu menajamkan MEMORI anak ini.

Anak anak kami suka sangat aktiviti MEMBACA sambil BERMAIN!  Memang menyeronokkan!

Oh ya, KAEDAH ini juga amat BERKESAN untuk seisi MENGHAFAL ayat ayat Al-Quran. Kesan selepas melakukan aktiviti ini AMAT MENAKJUBKAN.  Hafazan mereka juga jadi lancar tiba tiba.  SUBHANALLAH

Selalunya anak anak sendiri yang minta untuk lakukan aktiviti ini bila mereka sendiri rasa macam BOSAN atau terlalu susah untuk menghafal.  Just give them 5!

Ini antara set bacaan kegemaran anak anak kami.  Alhamdulillah dengan kaedah FONETIK yang diwujudkan mampu membantu anak anak kami untuk LANCAR MEMBACA seawal usia 3 tahun.BERMINAT, boleh dapatkan di sini :http://on.fb.me/JRMP0q atau email kami di auladcolors@gmail.com

No comments:

Post a Comment