Sunday, 9 February 2014

Doa Untuk Bayi dan Kanak Kanak

"Dan Rabb-mu berfirman, 'Berdoalah kepada-Ku, nescaya akan Ku perkenankan bagimu..." (QS. Ghafir : 60)


Menjadi lumrah... setiap ibubapa yang waras akal fikirannya pasti mengimpikan anak-anak mereka menjadi insan yang CEMERLANG di dunia dan juga di akhirat.  Doa ibubapa untuk anak-anaknya sangat mustajab dan makbul. Setiap waktu, setiap saat rebutlah peluang untuk berdoa untuk kebaikan anak anak yang kita sayangi. 

Rasulullah SAW dalam hadis yang diriwayatkan Ibnu Majjah menegaskan tiga golongan jika berdoa pasti dimakbulkan iaitu orang dizalimi, orang musafir dan doa ibu bapa kepada anaknya.  Dari itu, gunakanlah kemuliaan yang ALLAH swt kurniakan buat setiap pasangan bagi mendoakan permata hati pada setiap detik.

DOA bukan terbatas di sejadah selepas solat sahaja.  Apa yang kita RASA, FIKIR, CAKAP, LIHAT juga merupakan DOA buat anak anak kita.  Sebab itu saya selalu berhati hati dalam mengeluarkan kata kata terhadap mereka terutamanya ketika MARAH.  Astagfirullah hal'azimm... kadang terbabas juga dengan kata kata yang tak sedap didengar dan yang pasti saya tak mahu anak anak saya jadi macam tu.  Bila tersedar... cepat cepat saya minta maaf balik dengan mereka.  Saya terangkan kenapa saya terlalu marah dan saya cakap 'positif affirmation' balik dengan mereka.  (In Shaa Allah saya akan sambung bab ini nanti)

Antara waktu DOA MUSTAJAB :
  • antara azan dan qamat
  • ketika hujan turun
  • pada sepertiga akhir malam
  • hari jumaat
  • waktu dalam sujud ketika solat
  • sepuluh hari pertama dalam bulan Dzul Hijjah
  • ketika musafir
  • ketika sedang berpuasa atau berbuka
  • atau pada bila bila masa sahaja di waktu siang maupun malam
(Rujuk Kitab Mukhtasar Al-Nasihah; Halaman 170)

Berikut ini adalah panduan doa yang masyhur untuk zuriat kita :

Doa mohon keturunan yang soleh, penyenang hati dan menjadi orang yang bertakwa
Surah al-Furqan ayat 74

Ertinya"Ya Tuhan kami, anugerahkanlah kepada kami dari isteri dan keturunan kami menjadi penyenang hati kami dan jadikanlah kami imam bagi orang-orang yang bertakwa"

Doa supaya anak-anak tetap mengerjakan solat:
Surah Ibrahim ayat 40-41

Ertinya " Wahai Tuhanku, jadikanlah aku dan anak cucuku orang-orang yang tetap mengerjakan solat, Ya Tuhan kami, perkenankanlah doa kami. Tuhanku, ampunilah aku dan ibubapaku serta sekelian sorang-orang mukmin pada hari hisab nanti"


Doa anak taat kepada Allah
Surah Al-Baqarah (ayat 128)
Ertinya " Wahai tuhan kami, jadikanlah kami berdua ini orang yang patuh dan berserah diri kepadaMU, dan jadikanlah di kalangan keturunan kami umat yang patuh dan berserah diri kepadaMU, serta tunjukkanlah kepada kami syari'at cara-cara ibadah haji kami dan terimalah taubat kami; sesungguhnya Engkaulah Maha Penerima taubat, lagi Maha Penyayang."

Doa anak pandai belajar
Surah Anbiya ayat 79

Ertinya " Maka Kami beri Sulaiman memahami hukum yang lebih tepat bagi masalah itu; dan masing-masing (daripada mereka berdua) Kami berikan hikmah kebijaksanaan dan ilmu (yang banyak); dan Kami tundukkan gunung-ganang dan burung-burung memuji Kami bersama-sama dengan Daud. Kami sememangnya berkuasa melakukan semua ini."   

Doa supaya anak rajin belajar dan rajin ke sekolah:
Surah Taha ayat 1 - 5

Doa memohon rahmat
Surah Ali-Imran, ayat 8-9.

Doa anak lembut hati
Surah Al-Anbiya, (ayat 69) atau Al-Hasyar (ayat 22-24) Surah Al-Imran ayat 200

Doa mohon zuriat yang baik 
surah Ali-Imran (ayat 38)

Selagi kita belum menutup mata, selagi itulah kita harus terus berdoa untuk anak-anak kerana selain membesarkan, membimbing dan memberikan ilmu, doa atau apa yang kita FIKIR, LIHAT, RASA,CAKAP juga menjadi  penyebab kejayaan anak-anak. Berilah mereka HAK ISTIMEWA sebagai ANAK kita.  Berilah mereka rasa, betapa bertuahnya mereka mempunyai ibubapa yang sering mendoakan mereka di dunia ini.

Percayalah hanya dengan DOA kita mampu memelihara mereka daripada pelbagai musibah.  Berdoa dan yakinlah ALLAH sentiasa mendengar dan makbulkan doa doa kita terhadap mereka.

No comments:

Post a Comment